Mobexpert Blog. Vesela Ceramica vs Portelan

Foto: Set veselă DIANA

Fiecare familie are propriul ritual de servire a mesei: unii preferă să mănânce în bucătărie, alții se adună în living în fața televizorului, alții scot vesela de porțelan doar atunci când vin musafiri în vizită.

Doar suntem cu toții diferiți. Din fericire.

Indiferent de stilul pe care îl preferi pentru servirea mesei, noi credem că achiziționarea unui set de veselă din materiale de calitate reprezintă o investiție pe termen lung, pentru că scapi de grija deteriorării în timp a acestuia și te bucuri de piese elegante, cu un aspect deosebit.

Știm că alegerea farfuriilor, supierelor, platourilor sau bolurilor poate fi anevoioasă în lipsa informației despre materialele din care sunt fabricate, așa că ne-am propus să elucidam misterul prin prezentarea caracteristicilor ceramicei și porțelanului și diferențelor dintre acestea.

Deosebirile dintre materiale rezultă din compoziția de lut și temperatura variată de ardere a acestora. Daca lutul este dens și temperatura de ardere mare, vesela devine rezistentă și durabilă.

Ceramica, material poros, este de două tipuri:

 1. Arsă la temperaturi scăzute
 • viu colorată, grație temperaturii scăzute de ardere (de la 1650 pana la 2100 grade Celsius), aceasta poate absorbi glazuri viu colorate precum galben, albastru și roșu intens,
 • cel mai puțin durabil material folosit la crearea veselei; din cauza temperaturii de ardere scăzute și a naturii lutului,
 • este un material foarte poros, tocmai de aceea trebuie introdus în cuptor la temperaturi scăzute.
 1. Arsă la temperaturi ridicate
 • „vesela englezească”, cum mai este cunoscută, are un aspect cald și moale,
 • se poate ciobi relativ ușor, dar este mai rezistentă decât cea arsă la temperaturi joase,
 • este un material semi-poros, prin urmare poate fi introdus în cuptor la temperaturi mai ridicate decât cel foarte poros.

Porțelanul se împarte în două categorii:

 1. Porțelan normal
 • este un material mai ușor și mai rezistent decât piatra, obținut în urma introducerii compozitului de lut și a glazurii în cuptor la o temperatură de peste 2700 grade Celsius,
 • pentru produsele de Horeca se folosește un porțelan mai gros, astfel încât vesela să reziste mai mult timp.
 1. Porțelan fin sau Bone China
 • acesta este obținut din pudră de oase de vite, care apoi este introdusă în cuptoare la temperaturi de peste 2300 grade Celsius; compusul rezultat este măcinat, spălat, uscat și amestecat cu lutul Ball, bogat în Kaolin,
 • produsul final este ușor, transparent, cu cea mai mare rezistență mecanică dintre toate materialele din care se creează vesela.