Sănătatea și starea de bine depind de un somn cât mai odihnitor, iar o saltea care îți oferă un suport adecvat și adaptat nevoilor tale este esențială pentru nopți pline de confort. Îți prezentâm câțiva pași pe care îi poți urma pentru a te asigura că alegi salteaua potrivită pentru tine și cei dragi.

Cum știi că trebuie să schimbi salteaua?

Cel mai important lucru la o saltea este să fie confortabilă și să îți asigure un somn relaxant care sa te umple de energie. Totuși, la un moment dat nu mai îndeplinește aceste condiții. Câteva semne care îți dau de veste că a venit momentul să-ți schimbi salteaua includ:

  • Somnul nu mai este odihnitor și te răsucești și te agiți în pat fără un motiv întemeiat. 
  • Salteaua a început să prezinte semne de deformare în zona pe care dormi. 
  • La așezare se simt arcurile.
  • Salteaua are o vechime de mai mult de 7-10 ani. 

E drept că nu ai control asupra stresului cotidian, dar un lucru asupra căruia ai control este calitatea saltelei pe care dormi, așa că atunci când aceasta îți dă semne că trebuie schimbată, ascult-o.

cele mai bune saltele

Salteaua de calitate superioară, cheia unui somn de calitate

Numeroase studii au demonstrat efectele somnului asupra duratei de viață. Oamenii care nu dorm suficient se confruntă cu un risc ridicat de apariție a unor boli, cum ar fi diabetul, pierderea memoriei sau hipertensiunea arterială. Somnul insuficient duce și la dispoziție proastă, iritabilitate și o stare de nefericire, iar în condiții extreme, chiar la depresie. Având în vedere că somnul este esențial pentru o viață sănătoasă, iar salteaua are o deosebită însemnătate pentru un somn calitativ, este important să alegi cea mai bună saltea de dormit.

O saltea superioară va reduce durerile accentuate ale coloanei vertebrale, ale zonei lombare și gâtului, ajutând la menținerea unei poziții corecte a coloanei. De asemenea, contribuie la relaxarea mușchilor și la buna circulație a sângelui. 

Cu atât mai importantă este alegerea celei mai bune saltele pentru copii, deoarece coloana vertebrală a copiilor și adolescenților este fragilă. Prin urmare, folosirea unei saltele nepotrivite începând de la cea mai fragedă vârstă poate duce la deformări ale coloanei vertebrale.

cea mai buna saltea

Cum alegi salteaua

Pentru a alege cea mai bună saltea pentru tine, trebuie să ții cont de mai mulți factori. 

Dimensiunile saltelei

Alegerea dimensiunii corecte este extrem de importantă: o saltea prea mare nu va încăpea în cadrul patului, iar una prea mică nu va sta fixă. Când alegi dimensiunea saltelei trebuie să ții cont și de înălțimea pe care o ai – salteaua trebuie să fie cu 15-20 centimetri mai lungă decât tine.

În cazul paturilor pentru o singură persoană, cele mai populare saltele au o lățime de 90 cm, deși în funcție de preferințele personale sau dimensiunea dormitorului, poți alege modele cu lățimea între 80 și 120 cm. Pentru paturile duble, în funcție de spațiul disponibil, poți opta pentru o saltea cu lățimea cuprinsă între 140 și 200 cm, cel mai popular model de saltea pentru două persoane fiind de 160 x 200 cm. 

Nivelul de fermitate al saltelei

Nivelul de fermitate al saltelei se referă la senzația pe care aceasta ți-o oferă atunci când te întinzi în pat. O poți simți drept o suprafață moale, în care te cufunzi în mod plăcut sau, din contră, îți place poziția dreaptă asigurată de tăria ei. Nivelul de fermitate sau senzația oferită de saltea este o chestiune subiectivă la fel cum este și modul în care percepi confortul. Prin urmare, îți recomandăm să testezi salteaua înainte de achiziție.

Fermitatea este determinată de elasticitatea materialelor care intră în componența saltelei. Saltele cu fermitate mică sunt cele mai moi și sunt, de obicei, recomandate celor care dorm pe o parte. Saltelele cu fermitate medie sunt potrivite pentru oamenii care se confruntă cu dureri de spate, iar cele cu fermitate mare, ortopedice, sunt cele mai rigide și sunt perfecte pentru oamenii care dorm pe spate sau pe burtă.

Ca să alegi salteaua perfectă, trebuie să știi care anume este impactul nivelului de fermitate al saltelei asupra corpului tău. 

cum alegi salteaua potrivita

În cazul în care salteaua este prea moale, corpul nu stă în poziția anatomic corectă, iar coloana vertebrală este tensionată.

cele mai bune saltele

În cazul unei saltele prea tari suprafața de contact este redusă, astfel, vor exista puncte de presiune în zona șoldului și a umărului și, la fel ca și în situația saltelei prea moi, coloana este tensionată.

cea mai buna saltea ortopedica

În cazul saltelelor ce oferă susținerea perfectă corpul este susținut corespunzător, coloana vertebrală stă în poziție anatomic corectă și nu există tensiuni.

O modalitate prin care poți ajusta nivelul de fermitate al saltelei sau al unei canapele extensibile este reprezentată de topul pentru saltea. Acesta oferă un plus de confort, protejând și prelungind viața saltelei.

Temperatura

Unele saltele absorb căldura corpului, ceea ce va scădea temperatura suprafeței, lucru care nu este ideal pentru un somn calitativ. O alternativă sunt saltelele cu două fețe, una cu lână pentru iarnă și o a doua cu bumbac pentru vară, pe care le poți folosi în funcție de sezon. 

Susținerea optimă

Susținerea optimă se referă la gradul de sprijin pe care salteaua îl oferă coloanei vertebrale. Când stai întins pe spate, ar trebui să nu poți introduce cu ușurință palma în scobitura lombară.

Durata de viață a saltelei

Durata de viață a unei saltele se referă la perioada în care aceasta te susține în mod corespunzător. În medie, o saltea își păstrează proprietățile timp de 7-10 ani. Chiar și cele mai bune saltele se uzează în timp, forma lor se modifică și devin incomode. 

Cele mai bune tipuri de saltele

Pentru a face alegerea potrivită, trebuie să cunoști cât mai bine opțiunile pe care le ai la dispoziție. Există trei mari tipuri de saltele de dormit, fiecare cu particularitățile ei. Iată care sunt cele mai populare.

Saltele cu arcuri

În prezent, saltelele cu arcuri sunt unele dintre cele mai bune saltele de pe piață.

Principalele avantaje ale saltelelor cu arcuri sunt acelea că asigură o bună circulație a aerului și sunt extrem de durabile. Prin urmare, oferă confortul termic esențial unui somn odihnitor. Saltelele pot fi realizate cu arcuri tradiționale (bonnell) sau împachetate. Arcurile tradiționale (bonnell), oferă rezistență și o bună susținere, nu se modelează pe forma corpului și pot transfera mișcarea către partener. Spre deosebire de acestea, saltelele cu arcuri împachetate asigură un plus de confort, adaptându-se formei corpului fără a transfera mișcarea.

Majoritatea saltelelor cu arcuri au în structura lor arcuri de tip bonnell sau arcuri de tip pocket (arcuri împachetate individual). Arcurile bonnell conferă saltelei fermitate ridicată și o durată mai lungă de viață, iar saltelele realizate cu arcuri de tip pocket urmează cel mai bine conturul corpului tău. 

Saltele cu spumă

Saltele cu spumă sunt moderne și superioare din punct de vedere tehnologic. În prezent, acestea se numără printre cele mai populare tipuri de saltele. Ele pot fi realizate din mai multe tipuri de spumă.

Saltele cu spumă poliuretanică

Saltelele de pat realizate cu spumă poliuretanică nu oferă o susținere uniformă și reprezintă o alegere durabilă. La rândul lor, se adaptează formei corpului și reduc transferul mișcării, oferind confortul necesar unui somn odihnitor.

Spumă foarte elastică

Saltelele realizate din spumă foarte elastică au o durată de viață mai mică, dar oferă o suprafață de sprijin foarte confortabilă.

Spumă cu memorie

Deosebit de confortabile, cele mai cunoscute saltele din spumă sunt saltelele cu memorie realizate din revoluționarul material vâsco-elastic. Spuma cu memorie este un sinonim al confortului, care preia presiunea exercitată de corp și o distribuie uniform. Astfel, saltelele din spumă cu memorie se adaptează cu delicatețe formei corpului indiferent de poziția de dormit și reduc punctele de presiune.

saltea cu spuma de memorie

Saltele hibride

Saltele hibride câștigă tot mai multă popularitate, îmbinând în proporții variate mai multe materiale pentru un plus de confort și suport. În general, acestea conțin straturi de spumă poliuretanică, spumă cu memorie și un sistem de arcuri.

Saltele din latex

Durabil, natural și sănătos, latexul îi permite saltelei “să respire”. Asigură o bună circulație a aerului și păstrează mediul uscat. De asemenea, structura materialului reacționează eficient la presiunea exercitată de corp, oferind maximum de confort. Saltelele din latex sunt recomandate în cazul durerilor de coloană vertebrală, asigurând o poziție corectă.

Husa saltelei

Ai nevoie de husă pentru a proteja salteaua, dar și pentru a-i conferi acesteia o senzație mai plăcută la atingere. Îți recomandăm să alegi o husă dintr-un material hipoalergenic sau din fibre naturale care vor ajuta pielea să respire. Evită materialele sintetice fiindcă acestea pot crea iritații, iar pentru o mai bună igienizare a spațiului de dormit, optează pentru o husă lavabilă.

Cum alegi cea mai bună saltea în funcție de poziția în care dormi?

Suntem cu toții diferiți, din fericire, iar la fel de unic este și modul nostru de a dormi. În momentul în care explorezi opțiunile în vederea alegerii unei saltele potrivite, ai în vedere poziția predominantă în care dormi pentru a ști ce ți se potrivește cel mai bine.

Dacă dormi pe spate, ai nevoie de o saltea suficient de fermă, cum sunt saltelele pe arcuri, care îți asigură o susținere potrivită. Saltelele moi creează zone de presiune neplăcute și nu asigură o poziție sănătoasă în timpul somnului, aspect care poate provoca probleme serioase de spate.

Dacă dormi pe burtă, ai nevoie de o susținere cât mai bună. Este indicat ca salteaua să îți ofere o susținere uniformă pentru că în această poziție corpul tău exercită o presiune mare în zona toracelui, existând șansa ca acesta să se scufunde în mod nesănătos în saltea.

În cazul în care poziția ta de dormit dominantă este pe spate sau pe burtă, îți recomandăm saltelele Daisy Hard, Diamond Hard, Premier Hard sau Chicago.

Dacă dormi pe-o parte, nivelul de fermitate trebuie să fie mediu. Această poziție vine la pachet cu mai multă mobilitate în timpul somnului, schimbând părțile pe care dormi. Prin urmare, ai nevoie de o saltea care ține pasul cu tine, cum sunt saltelele cu spumă. Este foarte important să fie suficient de moale pentru a se modela pe forma corpului și a elimina punctele de presiune. Indicate în cazul în cazul în care dormi cel mai frecvent pe o parte sunt saltelele Daisy Soft, Diamond Soft, Premier Soft, New York sau Florida.

Cum ai grijă de saltea?

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de salteaua ta este felul în care ai grijă de ea. Dacă vrei să prelungești durata de viață a saltelei trebuie să fii la curent cu toate modalitățile de curățare și îngrijire. Descoperă regulile generale de întreținere a saltelei cu sau fără arcuri, care îți vor asigura un somn liniștit și relaxant. 

Preferințele tale pentru o saltea sunt la fel de unice ca tine. Luând în considerare factorii care îți influențează somnul, asigură-te că alegi o saltea potrivită și deosebit de confortabilă.

Fiindcă vrem să-ți oferim întotdeauna cele mai bune produse, le creăm chiar noi. Ne consultăm cu specialiști pentru a ne asigura că saltelele noastre sunt de calitate superioară, confortabile și rezistente – o investiție în sănătatea ta. Pentru un somn relaxant și zile pline de energie optează pentru o saltea Mobexpert fabricată în România

Acum e momentul perfect să alegi cea mai bună saltea pentru tine. Până pe 28.10.2020 ai parte de oferte speciale de până la 50% la sute de produse Mobexpert.

reduceri mobexpert

*Prețurile produselor prezentate în articol sunt valabile la data publicării acestuia.