La oraș sau la țară, dacă stai la casă, cel mai probabil te bucuri de o grădină pe care poți să o amenajezi după bunul plac. Spațiul din preajma locuinței, indiferent dacă este o curte spațioasă sau de dimensiuni mai mici, prezintă o oportunitate. Cu un pic de imaginație și cu ajutorul mobilierului, a decorațiunilor și a elementelor potrivite, poți crea o zonă unde să te relaxezi în liniște sau unde să petreci timp cu familia sau prietenii – o curte de care să te bucuri în orice anotimp. 

În continuare, îți dăm idei și sfaturi care te vor ajuta să-ți amenajezi curtea sau grădina și să obții un spațiu unde să uiți de grijile cotidiene și să te bucuri de natură. 

Amenajarea curții în funcție de dimensiuni

Când îți amenajezi curtea, primul lucru de care trebuie să ții cont este dimensiunea acesteia. Gândește-ți planurile și ideile de amenajare în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, astfel încât rezultatul să fie funcțional, de bun gust și relaxant. 

Curte mică

Chiar și o curte mică poate fi transformată într-un loc de poveste. Secretul este să acorzi atenție sporită la detalii și să optezi pentru piese de mobilier mai compacte, care îți permit să folosești spațiul într-o manieră inteligentă.

Dacă vrei ca grădina ta să pară mai spațioasă decât este în realitate, pune accentul pe organizare. Delimitează zona de luat masa de cea de relaxare printr-o patio cu pietriș decorativ, sau separă zona de joacă pentru copii de alte zone de activitate cu ajutorul plantelor și arbuștilor. În acest mod, vei crea iluzia unui spațiu mai mare.

Curte mare

Dacă ești unul dintre cei care se bucură de o curte de mari dimensiuni la țară, norocul e de partea ta: cu cât este mai generos spațiul, cu atât mai multe opțiuni ai. Dar în același timp, încearcă să nu cazi nici în cealaltă extremă – nu supraîncărca spațiul cu obiecte inutile. 

Alege piese de mobilier și de decor care îmbină utilul cu plăcutul.  Optează pentru un stil de amenajare care se împletește armonios cu restul locuinței. Rezultatul va fi unul extraordinar – un spațiu unitar și echilibrat. Astfel, vei reuși să transformi o curte mare într-un loc perfect de relaxare, care vine ca o extensie naturală a casei.

Amenajarea curții în funcție de formă

Și forma curții este un aspect la care trebuie să acorzi atenția, fiindcă în funcție de acest aspect vei lua decizii ce țin de separarea zonelor funcționale, practice sau cele în care pur și simplu te relaxezi. 

Curte pătrată

O curte pătrată este visul oricui. Fiind simetrică este și mai ușor de amenajat, iar rezultatul final este un spațiu extrem de agreabil.

Curte dreptunghiulară

Amenajarea unei curți dreptunghiulare, mai ales dacă este destul de îngustă, poate fi un pic mai complicată, dar cu un pic de creativitate poți avea rezultate spectaculoase. Pentru a schimba întreaga perspectivă asupra grădinii din fața casei, amplasează în centru o masă rotundă, iar pentru a crea iluzia de cerc, optează și pentru pavaje dispuse în formă circulară. Maschează unghiurile abrupte cu plante și arbuști decorativi. 

În cazul în care forma dreptunghiulară este fix ceea ce-ți doreai , există soluții prin care poți s-o scoate și mai mult în evidență. Optează pentru o masă mai lungă din lemn care va alungi și mai mult spațiul.

Curte în pantă

Deși amenajarea unei grădini în pantă poate fi o provocare, dacă ești atent la detaliile de proiectare, efectul poate fi unul fenomenal. Primul pas este terasarea terenului, adică realizarea unui sistem de terase pe niveluri înclinate. Cele mai indicate materiale pentru zidurile de sprijin ale terasamentelor sunt blocheții din beton vipbropresat, cărămida, piatra naturală sau chiar gabioane umplute cu piatră.

Pentru un efect deosebit, amenajează grădina în trepte. Dacă ești pasionat de grădinărit, la bază poți planta o grădină de legume, iar din loc în loc sădește pomi fructiferi și vei crea un loc umbros care va deveni o oază de relaxare în zilele toride de vară. Plantează ierburi, arbuști ornamentali, dar și diferite tipuri de plante, care nu doar vor împiedica eroziunea solului, dar îți vor transforma grădina într-un spațiu luxuriant și îmbietor.

Amenajarea curții în funcție de funcționalitate

Un aspect important de care trebuie să ții cont când îți amenajezi curtea sunt și activitățile pe care planifici să le desfășori în acest loc. 

Grătar

Amenajarea unui grătar în curtea exterioară este un proiect ingenios care îți permite să te bucuri alături de familie și prieteni de timpul petrecut în aer liber și de bucate delicioase pe care le preparați împreună. Dacă decizi să construiești un grătar, cel mai indicat ar fi să fie acoperit, ca să fie protejat de orice intemperii. Asigură-te că folosești materialele potrivite, cum ar fi cărămida refractată sau piatră naturală. 

Dacă dorești să te bucuri de un grătar în curte, dar nu ești gata să investești timpul, banii și efortul necesar în construirea acestuia, o alternativă excelentă sunt grătarele deja montate, care funcționează pe bază de cărbune, curent electric sau gaz. Ușor de folosit și comode, acestea vor deveni aliatul tău de încredere în prepararea unui ospăț sănătos pe cinste pe care să-l savurezi alături de cei dragi. 

Iazul din grădină

Construirea unui iaz, a unui heleșteu, sau chiar a unei mici cascade în grădină este mai puțin complicată decât pare la prima vedere. Dacă ai un pic de îndemânare poți să-l realizezi chiar tu, deși sunt mai multe detalii tehnice pe care trebuie să le iei în considerare, de la amplasarea iazului și adâncimea gropii la materialele folosite pentru izolarea iazului din grădină. 

Dar rezultatul final va fi pe măsură. Acest detaliu unic va deveni punctul de atracție al curții, transformând-o într-un loc desprins din poveste. În plus, apele liniștite au un efect calmant asupra stării de spirit, iar șezlongul sau fotoliul din preajma iazului va deveni zona ta preferată de relaxare.

Loc de joacă pentru copii 

Dacă vrei să-ți încurajezi copiii să petreacă mai mult timp afară, departe de ecranele televizoarelor și ale calculatoarelor, o soluție excelentă ar fi să le construiești un loc de joacă chiar în curte. Amenajează acest spațiu în funcție de vârsta și preferințele copilului tău. Poți monta o cutie cu nisip, un leagăn, un tobogan sau chiar o piscină gonflabilă. 

O altă idee care îi va încânta pe micuți este o căsuță de joacă. Își vor aduce acolo creioanele, caietele și jucăriile și vor petrece cele mai interesante momente în acest loc distractiv care e numai a lor. Când cresc un pic mai mari, dacă spațiul o permite, poți chiar să le construiești o căsuță în copac – cu siguranță va fi un succes.

Amenajarea curții sau a grădinii în funcție de stilul preferat

Pentru a crea un ansamblu vizual plăcut, este important să alegi stilul în care vrei să-ți amenajezi grădina chiar de la început, pentru ca toate elementele, de la mobilier la decorațiuni, să se îmbine frumos și să păstreze aceeași linie estetică. Iată câteva dintre cele mai populare stiluri de amenajare pentru curte sau grădină.  

Curte în stil rustic

O curte amenajată în stil rustic trezește sentimente de căldură și familiaritate, dar amintește și de o revenire la tradiții și folclor. Lemnul joacă un rol important în amenajarea grădinilor rustice. Cu ajutorul lui poți să decorezi potecile sau să construiești un foișor. Și mobilierul specific stilului rustic este tot din lemn. Pentru o notă de autenticitate, mobilierul și obiectele decorative pot să aibă un aspect nefinisat, care amintește de lucrurile fabricate manual, în care frumusețea se ascunde în imperfecțiune. 

Ghivece din lut și o abundență de verdeață și plante precum mușcatele, crizantemele sau margaretele se încadrează de minune în acest ansamblu, iar căsuțele pentru păsări vor fi un detaliu interesant pe care poți să-l folosești în decor. 

Curte în stil modern

O curte amenajată în stil modern pune accent pe funcționalitate și pe accente grafice și structurale care îi conferă o aură deosebită, ieșită din tipare. Mobilierul de grădină care se încadrează perfect în acest ambient trebuie să fie confortabil, cu linii simple și bine definite. Potecile pot fi realizate din dale, pavele sau din beton simplu și pot fi decorate cu plăci din piatră naturală. Când vine vorba de vegetație, alege arbuștii exotici de dimensiuni mici, ușor de îngrijit, sau plantele deosebite cu frunze late, lungi sau țepoase. 

Originală și creativă, o grădină modernă este perfectă pentru persoanele mai nonconformiste care vor un spațiu de relaxare practic și original.

amenajarea gradinii

COOL Măsuță bar, 596 lei*

Curte în stil vintage

Plante care se extind în voia lor, dominând peisajul, elemente vechi care aproape te duc cu gândul spre o curte abandonată, în care natura domnește neoprită. Aceste detalii te vor ajuta să-ți amenajezi curtea în stil vintage. Pentru a crea acest aspect vechi, natural, dar organizat, optează pentru materiale din lemn, alamă, fier sau cărămidă. 

Nu-ți fie frică să adaugi elemente de decor neconvenționale. O roabă poate deveni un suport pentru ghivece, o stropitoare ruginită se poate transforma într-un suport pentru flori, iar dacă ai niște piese de mobilier mai vechi, poți să le folosești cu îndrăzneală pentru a crea un decor vintage. 

Florile cățărătoare, cum ar fi iedera sau clematita, vor adăuga o notă originală curții, iar trandafirii albi sau roz vor fi punctul de culoare și mireasmă care vor întregi întregul peisaj, oferindu-i un aer vintage inconfundabil. 

Curte în stil romantic

Dacă ești o persoană mai romantică din fire, de ce să nu transpui această parte a personalității tale și în designul grădinii din fața casei de la țară? 

O pergola sau o arcadă pe care se urcă cochet plante cățărătoare va asigura un aer romantic grădinii. Pentru mobilier alege mese și scaune cu picioare delicate, curbate și ornamentate cu detalii din fier forjat, specifice stilului romantic. Pernele decorative în culori pastelate sau cu imprimeuri florale vor adăuga o doză de confort, iar un hamac îți va permite să te relaxezi și să te răsfeți. 

Pentru a asigura o atmosferă cu adevărat specială, pune accent și pe plante și flori. Hortensiile, trandafirii sau lavanda vor transforma spațiul în unul diafan și romantic, din care nu te vei mai da dus. 

Curte în stil mediteranean

Îți dorești o atmosferă de vacanță la tine în curte în fiecare zi? Este posibil dacă îți amenajezi grădina în stil mediteranean. Acest stil e definit de o explozie de culori și arome, așa că optează pentru arbuști, plante perene, dar și plante precum rozmarin, levănțică sau petunii. Un lucru care caracterizează coasta Marii Mediterane sunt plantele aromatice, așa că poți sădi cu încredere busuioc, cimbru sau mentă. Mirosul proaspăt te vor aduce cu un pas mai aproape de autenticitate. 

Stilul mediteranean este înrădăcinat în istorie, așa că folosește detalii decorative care transmit acest lucru, cum ar fi vasele de teracotă sau coloanele romane. Piatra, betonul și ceramica sunt în topul preferințelor, iar mobilierul din lemn se potrivește perfect în acest ansamblu. Pentru a asigura o atmosferă relaxantă, optează pentru tonuri naturale de bej sau maro, întrepătrunse cu accente mai puternice de portocaliu sau albastru. 

Curte în stil oriental

Obține o atmosferă exotică și aproape enigmatică amenajând grădina în stil oriental. Gama cromatică caracteristică este dominată de culori puternice precum galben radiant, portocaliu strălucitor sau albastru azuriu. Optează pentru mobilier din lemn cu linii sculptate, sau mobilier din metale inoxidabile, cu accente de cupru. Scaunele scunde, pufurile de exterior și pernele moi în culori vibrante sunt un must-have pentru acest stil. Elementele decorative din bambus sau mozaic te vor duce cu gândul la lumea arabă, creând o atmosferă liniștitoare, care îți va aminti de luxurianța orientală. 

Curte în stil franțuzesc

Eleganța și rafinamentul descriu cel mai bine stilul francez, care este în același timp caracterizat de disciplină și armonie. O grădină franțuzească presupune atenție la detalii și utilizarea strictă a tiparelor geometrice, atât când vine vorba de mobilier, dar și de vegetație. Plantele și arbuștii dintr-o grădină franceză sunt așezate ordonat, de obicei în linii drepte, cercuri, romburi, spirale sau alte forme geometrice definite. 

O curte în stil francez e caracterizată de zone drepte și întinse, deci este recomandat să o amenajezi pe o suprafață bine nivelată. Un detaliu care ți-ar aduce curtea mai aproape de o grădină franțuzească autentică ar fi instalarea unei fântâni arteziene, care va deveni punctul principal de atracție. Elemente de decor din piele, coloanele, sculpturile, dar și obiectele metalice, cum ar fi scaunele din fier forjat, vor completa minunat peisajul. 

Cum alegi mobilierul potrivit pentru curtea sau grădina ta?

Când amenajezi curtea, trebuie să fii atent la dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție, dar și să optezi pentru piese care se potrivesc stilului ales. În afară de asta, mobilierul de grădină trebuie să fie confortabil. Mai ales în sezonul cald, vei petrece ore întregi în curte, așa că trebuie să te asiguri că mobilierul ales îți oferă cel mai înalt grad de confort. 

Funcționalitatea este la fel de importantă. Dacă vrei să salvezi spațiu în grădină, poți opta pentru mobilier stivuibil sau pliabil. Ține cont și de îngrijirea și mentenanța mobilierului. Dacă nu vrei să petreci prea mult timp îngrijind mobilierul, alege materiale rezistente. 

Care sunt materialele potrivite pentru mobilierul de exterior?

Lemnul este unul dintre materialele preferate pentru mobilierul de grădină. Este rezistent, durabil și nu absoarbe căldura, ceea ce îl face perfect pentru zilele caniculare. Mobilierul de aluminiu se întreține foarte ușor și nu ruginește. Acesta este o alegere excelentă dacă ai o piscină în curte. 

Fierul forjat, materialul care acordă un farmec aparte curților romantice sau în stil franțuzesc, e mai pretențios. Acesta trebui îngrijit cu atenție, dar eleganța pe care o transmite merită efortul. Mobilierul din ratan este printre preferatele pentru grădină. Acesta este rezistent la umiditate și e durabil, și, în plus, este și accesibil la preț. Alte materiale pentru care ai putea să optezi pentru mobilierul de grădină sunt plasticul, bambusul sau rachita. 

Ce piese de mobilier nu trebuie să lipsească din grădina ta?

Masa și scaunele. Mesele servite în curte al fresco, împreună cu familia și prietenii sunt un prilej de încântare, deci trebuie să te asiguri că grădina ta este echipată corespunzător pentru aceste momente. 

Mobilier pentru zona de relaxare. Fie că e vorba de leagăn sau hamac, dacă îți amenajezi un colțișor pentru liniște și relaxare, acesta va deveni locul tău preferat din întreaga curte.

Află mai multe despre cum să alegi mobilierul perfect pentru exterior.

Cum alegi decorațiunile pentru o curte cu stil?

Alegerea elementelor de decor potrivite este foarte importantă pentru crearea unei atmosfere relaxante și speciale în curtea sau grădina ta. De la clasicii și jucăușii pitici de grădină și statuete originale la stropitori în prag de ruginire și căsuțe pentru păsări, alege elementele care aduc spațiului un plus de originalitate și distincție.

Pentru ca momentele petrecute în aer liber să fie cât mai plăcute, creează cu ajutorul plantelor și al unor ghivece deosebite un decor elegant, care să te îmbie să savurezi cafeaua în voie alături de cei dragi sau de gașca de prieteni.

Cum alegi corpurile de iluminat pentru exterior?

Corpurile de iluminat sunt un alt aspect la care trebuie să fii atent când îți amenajezi curtea. Lămpile de perete de tip felinar sunt o alegere excelentă pentru cei care vor o atmosferă romantică. Stâlpii de iluminat exteriori, dar și ghirlandele luminoase sunt soluții care vor crea un spațiu estetic și practic în același timp. 

Poți opta pentru lumină naturală, rece sau caldă, în funcție de atmosfera pe care vrei să o creezi în curte. De asemenea, poți alege tipul de iluminare în funcție de tipul de energie folosită – electrică, solară sau pe baterii.

Dacă ești unul dintre norocoșii care se bucură de o casă cu grădină, profită la maxim de acest lucru și transformă-ți curtea într-o oază de relaxare. Amenajată cu stil și bun gust, aceasta va deveni locul preferat pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi. Acum e momentul perfect să dai frâu liber imaginației și să-ți amenajezi grădina. 

*Prețurile produselor prezentate în articol sunt valabile la data publicării acestuia.