Indiferent de mărimea sa, un apartament amenajat cu bun gust va fi locul călduros și primitor unde te întorci cu drag după o zi lungă la birou, sau unde petreci alături de cei dragi cele mai frumoase weekend-uri. E locul unde abia aștepți să revii după orice vacanță. 

Dacă locuiești într-un apartament la bloc nu înseamnă însă că îți îngrădești creativitatea în ceea ce privește amenajarea interioară, ci, dimpotrivă, o poți valorifica. 

Începe cu schițe și măsurători, inspiră-te din pozele cu apartamente pe care le găsești în diverse resurse online (Pinterest e un punct bun de început, și sperăm să te inspirăm și aici, pe blogul Mobexpert), formulează-ți un plan de design interior și abia apoi pune în mișcare procesul propriu-zis de amenajare și decor. 

Tot ce-ți rămâne să faci e să-ți amenajezi apartamentul într-un mod practic și plăcut și să-l transformi dintr-o simplă locuință în acasă. Iată ce pași poți urma:

Cum amenajezi apartamentul în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție?

Spațiul pe care îl ai la dispoziție va dicta majoritatea deciziilor în materie de amenajare interioară a apartamentului. În cazul unei garsoniere, oportunitățile de design sunt oarecum mai limitate, însă chiar și un apartament mare de trei camere se poate dovedi o provocare. 

Stilul de amenajare potrivit te va ajuta să valorifici spațiul – un apartament de dimensiuni mici va părea mai larg și aerisit dacă optezi pentru minimalism, iar dacă ai un apartament spațios, poți să mergi cu încredere pe stilul clasic sau vintage, care de obicei implică piese mai grandioase, ce ar arăta prea măreț într-un apartament mai mic. 

amenajare interioara apartament 2 camera

Garsonieră

În amenajarea garsonierei fiecare metru pătrat contează. În același timp, e important să utilizezi spațiul inteligent, fără a-l supraîncărca. Pune accentul pe piese de mobilier practice, ușoare și, mai ales, funcționale. Paturile rabatabile sunt o soluție creativă pentru a valorifica la maxim spațiul, sau poți înlocui tradiționalul pat cu o canapea extensibilă. Și o masă extensibilă va fi utilă – ocupă mai puțin loc și va fi o adevărată salvare când vin prietenii în vizită. 

Ține cont și de faptul că nuanțele deschise au capacitatea de a lărgi vizual spațiul, iar utilizarea oglinzilor în amenajare poate da impresia unui loc mai larg, mai aerisit. Nu lăsa dimensiunile reduse ale garsonierei să te oprească din crearea unui apartament primitor, confortabil, plin de șarm și personalitate.

Apartament cu 2 camere

Un apartament cu două camere deschide ușa spre mai multe oportunități de amenajare, însă chiar și așa probabil nu ai foarte mult spațiu la dispoziție. Deci, trebuie să alegi cu atenție mobila, paleta cromatică și accesoriile pentru a crea iluzia unui apartament mai mare decât în realitate. 

Fiindcă în apartamentele mici la bloc spațiul de stocare tinde să fie insuficient, optează pentru mobilier care își dublează scopurile. De exemplu, un pat dotat cu ladă va fi perfect pentru depozitarea așternuturilor, iar o banchetă cu ladă de depozitare în dormitor sau living nu va adăuga doar o notă de eleganță încăperii, dar te va ajuta să păstrezi spațiu extrem de ordonat și organizat. 

amenajari apartamente

Este important ca în apartament să existe o unitate în amenajare, astfel încât, deși nu trebuie să fie identice, camerele trebuie să dea impresia că sunt unite de un fir estetic. Astfel, nu combina prea multe stiluri de amenajare – lucru mai ales valabil în cadrul apartamentelor nedecomandate sau semidecomandate, atât de două sau trei camere. 

Apartament cu 3 sau 4 camere

Un apartament cu trei sau patru camere la bloc îți pune la dispoziție o suprafață mult mai largă, astfel, practic ai mână liberă când vine vorba de amenajare interioară și decorațiuni. Poți să optezi pentru piese mai ample, cu greutate vizuală. În același timp, fii atent să nu cazi în plasă: un apartament mai mare nu înseamnă că ar trebui să exagerezi cu numărul și volumul pieselor de mobilier și accesoriilor decorative. Pune accentul pe o amenajare cu bun gust și caracter, pe camere cu roluri bine definite (de exemplu birou sau cameră de oaspeți), folosește-ți creativitatea și conturează apartamentul la care ai visat mereu. 

Cum amenajezi fiecare cameră din apartament? 

Când îți amenajezi apartamentul, trebuie să te asiguri că fiecare încăpere se pliază perfect pe scopurile, nevoile și preferințele tale. Tocmai din acest motiv nu există o regulă generală care te-ar ajuta să obții apartamentul perfect, deoarece căminul tău, casa în care locuiești, e un concept în totalitate personalizabil. 

Însă sunt câteva piese de mobilier de care nici un apartament nu se poate lipsi. Sunt piese care îmbină eficiența, funcționalitatea și esteticul, iar includerea lor în amenajarea interioară a apartamentului e cheia unui spațiu practic și arătos. 

proiect apartament 3 camere

Dormitorul

Calmant, liniștitor, reconfortant, dormitorul e acea oază de relaxare pe care îți vine greu s-o părăsești dimineața și la care abia aștepți să te întorci seara. E acel loc magic unde îți încarci bateriile, lenevești, citești cărțile preferate, savurezi un pahar de vin roșu sau privești cerul de la fereastră. Nu e greu să transpui această atmosferă relaxantă în dormitorul tău cu ajutorul unei amenajări ce ține cont de cum vrei să folosești timpul în dormitor: ai nevoie de piesele de mobilier potrivite și un gram de creativitate, iar rezultatul va fi pe potrivă. Dormitorul va deveni sanctuarul și camera ta preferată din apartament. Iată ce piese să ai în vedere la amenajarea dormitorului:

mobilier apartament mic

Pat

Patul este vedeta încăperii, de aceea trebuie să-l alegi cu deosebită atenție în funcție de preferințele personale, dar și dimensiunea dormitorului. Într-un apartament mic optează pentru un pat ridicat de la podea, pentru a crea iluzia unui spațiu mai aerisit, iar dacă ai un dormitor de dimensiuni mai generoase, un pat cu tăblie tapițată se va încadra perfect, îmbinând armonios funcționalitatea cu eleganța și rafinamentul.

amenajari dormitor apartament

Descoperă tot ce trebuie să știi despre dimensiunea patului și cum să îl alegi pe cel potrivit pentru nevoile tale.

Saltea

Pentru confort absolut și un dormitor de poveste alege cu multă atenție salteaua – aceasta este cheia pentru un somn relaxant, odihnitor, din care te trezești plin de energie și poftă de viață. Ai la dispoziție un areal vast de saltele: cu arcuri, cu spumă, din latex sau hibride – găsește-o pe cea care întrunește condițiile tale. Pentru a alege salteaua potrivită, e indicat să testezi mai multe opțiuni înainte să cumperi. 

Află mai multe despre cum alegi salteaua perfectă și alege-o pe cea potrivită pentru tine din vasta colecție Mobexpert

Noptiere

Noptiera este o piesă de mobilier importantă în orice dormitor. E locul unde pui o veioză la lumina căreia poți răsfoi o carte înainte de somn, telefonul, ceasul deșteptător, paharul cu apă. În plus, mai ales dacă locuiești într-un apartament mic, alege o noptieră cu rafturi sau sertare. Astfel vei obține spațiu adițional de stocare în dormitor, care te va ajuta să-ți organizezi lucrurile mărunte.

Descoperă întreaga noastră colecție de noptiere

Comoda

Înaltă sau lată, comoda este o piesă de mobilier care se integrează perfect în dormitor. Bine compartimentată, fiind prevăzută cu uși sau cu sertare, aceasta este ideală pentru un spațiu organizat și ordonat.

Descoperă gama variată de comode Mobexpert și alege-o pe cea care corespunde preferințelor și nevoilor tale. 

Livingul

Livingul e una dintre cele mai importante camere din casă. E locul de relaxare și socializare care adună împreună toată familia, de aceea scopul este să amenajezi o încăpere cât mai funcțională, călduroasă și primitoare. Descoperă câteva piese de mobilier care te vor ajuta în procesul de amenajare interioară a livingului pentru a obține o sufragerie în care designul deosebit și latura practică se completează reciproc. 

amenajari interioare apartamente bloc

Canapea

Elementul central al oricărei sufragerii este canapeaua. Aici petreci serile în fața televizorului, pe canapea te refugiezi în compania unei cărți într-o după amiază ploioasă, și tot aici îți dai întâlnire cu prietenii sau familia după o zi lungă de lucru. Numărul de persoane care o vor folosi dictează dimensiunea canapelei pe care o alegi, iar forma pentru care optezi trebuie să complimenteze stilul de amenajare al apartamentului. O canapea gri sau neagră cu linii și forme cât mai simple și brațe pătrățoase se va potrivi într-un living minimalist, în timp ce o sufragerie în stil rustic sau vintage cere o canapea tapițată mai mare, somptuoasă, care să creeze o atmosferă de poveste.

Dacă ai un living de tip open space, poți opta pentru o canapea în formă de L – aceasta va împărți vizual spațiul delimitând sufrageria de bucătărie sau zona de dining. 

Nu uita nici de pernele decorative. Colorate, cu imprimeuri florale, în dungi sau cu o sumedenie de alte printuri deosebite, acestea nu doar vor aduce un plus de confort amenajării tale, dar îți vor transforma livingul din unul banal în unul atrăgător, servind drept nota de culoare care va “însufleți” încăperea. 

Descoperă întreaga colecție de canapele Mobexpert perfecte în orice apartament!

Măsuță de cafea

Măsuța de cafea îmbină perfect funcționalitatea cu esteticul, fiind indispensabilă în sufragerie. Pe măsuța de cafea vei pune cafeaua sau paharul de vin când vin prietenii în vizită, e locul unde așezi o plantă în ghiveci, niște cărți sau reviste în scop decorativ, sau unde pui gustările când te uiți la un film pe canapea. Aceasta trebuie să completeze designul camerei, astfel, într-un living în stil industrial sau modern poți folosi o măsuță cu accente metalice, iar una din lemn cu aspect nefinisat va fi completarea perfectă pentru o sufragerie rustică. 

De asemenea, poți opta pentru o măsuță cu blat rabatabil pe care o poți