Școala spatelui

scroll down

Vremurile noi au adus cu ele tehnologii care ne ușurează munca la birou. Nu mai cari dosare, ci ții în palmă un stick de memorie. Nu mai cobori și urci etaje, ai liftul la un buton distanță. Nu te mai plimbi de la un birou la altul, scrii un e-mail la un Enter de colegul tău. Câți dintre noi însă își dau seama că biroul a devenit a doua casă: locuim aproape o jumătate din zi la serviciu și ne petrecem mai tot timpul în fața unui ordinator. De vreme ce ne trăim bună parte din viață într-un scaun, ar trebui să ne gândim serios la ce ne așteaptă în lipsa unei poziții șezut corecte. Să fim serioși, șeful tău nu este o învățătoare, n-o să-ți atragă atenția să stai drept.

Așadar, dacă vrei să nu te mai plângi de dureri de spate, oboseală și chiar dispoziție proastă, începe cu SCAUNUL.

Pasul 1: Aruncă-l pe cel vechi pe fereastră, am văzut în reclame că așa se procedează cu lucrurile care nu sunt bune. Spatele tău are nevoie de un scaun care să-i asigure o poziție corectă: spătarul trebuie să fie ușor de setat la înălțimea și înclinația ideale, iar șezutul trebuie să prezinte mecanism de reglare a greutății și să fie tapițat, pentru un plus de comoditate.

Ca să îți dai seama la ce înălțime trebuie să-ți setezi spătarul pentru un spate fericit, sprijină-ți coatele pe pupitru. Dacă brațele sunt într-o poziție relaxată, înseamnă că și spatele tău stă comod. La fel, privirea trebuie să fie plecată firesc spre monitor, fără a fi nevoie să ridici bărbia sau să apleci capul. În felul acesta, nici gâtul tău nu va avea de suferit.

Ca să știi cât de mult să-ți înclini spătarul, lasă-te pe spate: dacă adormi, scaunul e prea comod. Dacă lucrezi reeelaxat (da, se poate!), ai găsit poziția perfectă pentru tine.

Ca să știi cât de comod trebuie să fie șezutul, întreabă o pisică. Încearcă și să stai în diverse poziții. Dacă nimic nu te deranjează, e pregătit pentru tine.

Pasul 2: Privește-te în oglindă! În lipsa uneia, roagă-ți un coleg să-ți descrie poziția. Ce e de corectat: sprijinirea pe o singură parte, încremenirea într-o poziție forțată și statul! Nu strică să te mai și ridici de pe scaun.

Acum, întoarce-te la proiectele tale. Poate nu ai chef, dar sigur stai bine!

30.08.2012

Comentarii

Lasă un comentariu