12 criterii de care să țineți cont atunci când vă alegeți scaunul pentru birou

Autor: Mobexpert Office scroll down

Cu toții petrecem mai bine de 8 ore pe zi la birou, iar uneori apar durerile de spate. Poziția corectă la birou și pe scaun determină confortul nostru, însă, trebuie să știm că este foarte important și scaunul pe care îl alegem. Indiferent de profilul activității noastre, petrecerea câtorva ore pe în fața unui birou și a unui computer implică necesitatea folosirii unui scaun operațional. Acest tip de scaun trebuie să se adapteze cât mai bine mișcărilor naturale ale corpului nostru și să ne ofere confortul necesar, favorizând o poziție corectă la birou. 

Modelele de scaune operaționale trebuie să aibă multiple reglaje, de la cele ale spătarului și brațelor, până la cele ale șezutului și pe înălțime. 
Cele 12 criterii pe care să le urmăriți pentru a evita durerile de spate la birou sunt:

a) Baza scaunului 
       1. Este important ca scaunul vostru să aibă o bază pe roți pentru a se mișca cu ușurință. Cei care petrec suficient de mult timp în fața calculatorului au nevoie de o schimbare a poziției, astfel că, acest scaun cu baza mobilă facilitează acest lucru și vă asigură confortul la birou.
       2. Recomandat este ca această bază mobilă să aibă 5 brațe pentru stabilitate și rezistența în timp.
 
b) Coloana gaz
       3. Mulți ar zice că aceasta nu impactează confortul la birou, ei bine, să știți că este importantă. Coloana gaz a scaunului trebuie să fie aleasă în concordanță cu greutatea voastră, permițând astfel rotirea scaunului 360 de grade în jurul axei sale. Aceasta permite reglarea poziției șezutului și spătarului pe înălțime pentru a oferi poziția corectă. De exemplu, pentru cei care au o greutate ce depășește 120 kg., coloana gaz a scaunului este specială, astfel că, aceasta trebuie aleasă încă din momentul achiziției. 
c) Mecanismul scaunului 
       4. Există multiple mecanisme ale scaunelor care permit sau împiedică anumite facilități. 3 dintre mecanismele ce permit diverse reglaje și pe care le recomandăm sunt: 
 • mecanismul de ajustare a poziției potrivite permite blocarea ansamblului șezut – spătar în poziția în care voi vă simțiți confortabil, 
 • mecanismul de aplecare a șezutului facilitează tastarea și ridicarea de pe scaun, evitând amorțeala și lăsând sângele să circule normal, 
 • mecanismul asincron presupune reglajul personalizat al unghiului șezut – spătar, astfel, că acestea se vor mișca așa cum doriți.

d) Șezutul scaunului 
       5. Șezutul se poate regla în funcție de înălțime, astfel că, între acesta și genunchi trebuie să rămână o distanță de o palmă. Această facilitate se numește șezut culisant. 
       6. Este recomandat ca șezutul și spătarul să basculeze în așa fel încât să puteți adopta o poziție relaxată. 
e) Spătarul scaunului 
       7. Contactul cu spătarul trebuie să fie permanent pentru a urmări continuu mișcările spatelui și pentru a-l susține. Acesta poate fi blocat într-una sau mai multe poziții, după dorință. Mecanismul de ajustare a poziției potrivite vă ajută să obțineți acest beneficiu.
       8. Spătarul scaunului trebuie să dispună de mecanism antișoc, astfel încât, să permită revenirea graduală la poziția inițială. La deblocare, este important ca spătarul să nu lovească spatele. 
       9. Reglarea greutății trebuie să o aveți neapărat în vedere pentru că numai așa se poate regla presiunea ansamblului șezut-spătar. Spătarul poate fi reglat la diferite niveluri de intensitate pentru a fi lăsat pe spate, acesta determinând confortul vostru pe o perioadă îndelungată.
     10. Reglarea pe înălțime a spătarului este, de asemenea, importantă, aceasta permițând reglarea pas cu pas, în funcție de curburile coloanei vertebrale. Această opțiune este importantă pentru afecțiuni precum scolioza. 
     11. Suportul lombar este parte din spătar, poziționat în partea inferioară a acestuia și contribuie la confort, impunând poziția corectă la birou. 

 
f) Brațele scaunului 
     12. Este recomandat ca brațele să poată fi reglate pe verticală și să basculeze în sus pentru a oferi cea mai confortabilă poziție a mâinilor.

La capitolul „nice to have” intră tetiera și suportul pentru picioare, care, din punctul nostru de vedere, sunt importante pentru confortul celor care petrec 8 ore pe zi la birou. Sunt necesare pentru a relaxa poziția corpului, mușchii gâtului și cei ai gambelor. 
Timpul îndelungat petrecut la birou poate fi, uneori, inamicul vostru. Vă sfătuim să urmăriți măcar câteva dintre aceste criterii pentru a evita amorțeala, durerile de spate, gât sau brațe. 
 
(!) Să nu uitați, însă, că scaunul vostru trebuie să fie personalizat în funcție de nevoile și comportamentul vostru, timpul petrecut la birou și domeniul de activitate. Întrebați online un consilier Mobexpert Office sau mergeți în 2 dintre magazinele noastre, care s-au specializat la această secțiune prin intermediul unui Chair Lab, Mobexpert Pipera și Băneasa.
(!!) Sfatul nostru este să vă îngrijiți de postura voastră la birou și să vă alegeți scaunul de birou potrivit, în așa fel încât să evitați durerile de orice fel. 
06.11.2014

Comentarii

 • De: Alexandru Guzi 24.07.2017

  Luand in considerare toti acesti pasi stau si ma gandesc oare care ar fi scaunul perfect? Iulian a punctat bine ca si sezutul trebuie sa fie confortabil. Daca poti face un update si cu cateva modele de scaune pe care le poti sugera ar fi perfect! Multumesc

  Reply
  • De: Mobexpert Office 25.07.2017

   Bună ziua, Așa cum am menționat într-un articol anterior (http://blog.office.mobexpert.ro/blog/vrem-sa-alegem-noi-scaunul-de-birou-317), scaunul ergonomic perfect, universal valabil, nu există. În schimb, dacă ne vizitați în cel mai apropiat showroom Mobexpert Office, vă putem garanta că veți beneficia de consiliere specializată astfel încât să faceți cea mai bună alegere pentru dumneavoastră. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne lăsați un mesaj la adresa de e-mail shopoffice@mobexpert.ro sau pe pagina de Facebook Mobexpert Office (https://www.facebook.com/mobexpertoffice/) cu numărul dumneavoastră de telefon și orașul în care locuiți, iar noi vom discuta cu un consilier care vă va contacta pentru a stabili o întâlnire. O săptămână cât mai productivă!

   Reply
 • De: Iulian 14.11.2015

  As mai adauga ca sezutul trebuie sa fie confortabil (moale). Pana acum am schimbat 2 scaune si ambele aveau sezutul foarte tare incat eram nevoit sa pun o perna.

  Reply

Lasă un comentariu